Czarny czosnek powstaje ze świeżego czosnku. Proces produkcji jest zależny od czasu inkubacji, temperatury oraz wilgotności. Dobór parametrów jest zależny od jakości surowca, w tym odmiany, czasu zbioru, uprawy oraz
czasu przechowywania. Jak podaje literatura naukowa fermentacja może przebiegać nawet 90 dni.
Bio czarny czosnek jest produktem naturalnym powstałym w wyniku naturalnych przemian enzymatycznych
i nieenzymatycznych-realcji Maillarda. Procesy ogrzewania prowadzą do powstawania związków biologicznych, które nie są pierwotnie obecne w czosnku. Proces produkcji czarnego czosnku zwiększa ilość flawonoidów i kwasów fenolowych
(przeciwutleniaczy , antyoksydantów) w stosunku do świeżego czosnku nawet do 10 razy.
Bio czarny czosnek, dostępny w naszej ofercie pochodzi z upraw ekologicznych, wolnych od szkodliwych substancji – bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz antybiotyków. Nasze produkty
są wolne od pestycydów, fungicydów i herbicydów, co zapewnia że są zdrowe i bezpieczne.
Żywność ekologiczna (Ekożywność) to takie produkty, które zostały wytworzone bez żadnych syntetycznych dodatków do
żywności tj. konserwanty, barwniki, dodatki smakowe. Żywność ta jest produkowana tylko z wyselekcjonowanych surowców. Proces wytwarzania nie jest szkodliwy dla środowiska – odbywa się w zgodzie z naturą.
Lekarze podkreślają,
że żywność wyprodukowana bez udziału konserwantów, pestycydów i innych środków chemicznych jest dużo lepsza od żywności wysoko przetworzonej. Specjaliści są zdania że większość chorób cywilizacyjnych bierze się
właśnie z substancji dodatkowych w żywności. To one są często przyczyną powstawania nowotworów oraz alergii.
Fermentacja zmienia czosnek w nieprawdopodobny sposób. Zmienia się jego barwa, konsystencja, smak i zapach. Barwą przypomina czekoladę. Konsystencja zależy od stopnia podsuszenia. Miękki czarny czosnek daje się łatwo
zmiażdżyć, rozdrobnić i rozsmarować. Konsystencja gumowata daje się łatwo obrać i posiekać. Konsystencja twarda daje się zmielić na proszek.
W smaku jest słodki i kwaskowaty, czasem gorzkawy.
Zdaniem ekspertów smak czarnego czosnku to smak umami z wyczuwalną nutką suszonych owoców i grzybów. Zapach jest przyjemny i charakterycztyczny dla czarnego czosnku nieprzypominający zapachu świeżego czosnku.
Produkty z czarnego czosnku stały się jednym z najszybciej rosnących prozdrowotnych produktów żywnościowych na rynku światowym. W ciągu ostatnich kilku lat czarny czosnek został spopularyzowany dzięki telewizyjnym programom kulinarnym, w których był stosowany jako dodatek i przyprawa np. do kurczaka, ryb, lodów, zupy czy risotto.
Wzrost świadomości
prozdrowotnych właściwości żywności funkcjonalnej, do której należy czarny czosnek przyczynia się do poszukiwania nowych rozwiązań w zastosowaniu tych produktów w codziennej diecie. Dzięki popularyzacji badań wzrasta
spożycie naturalnych produktów, pełniących nie tylko funkcję odżywczą ale i funkcjonalną.
Aktywne składniki czarnego czosnku wykazują silne działanie przeciwzapalne. Regularne spożywanie czarnego czosnku wzmacnia odporność. Wykazane działanie przeciwnowotworowe czarnego czosnku jest przyczyną zwiększania
aktywności komórek NK (natural killers – naturalnych zabójców), które odgrywają kluczową rolę w eliminacji komórek nowotworowych.
Czarny czosnek zmniejsza oksydacyjne uszkodzenia wątroby oraz wykazuje efekt
chemioprewencyjny w nowotworach tj. rak żołądka, rak okrężnicy, rak płuc i rak piersi. Ponadto czarny czosnek pomaga w walce z hipercholesterolemią
Czarny czosnek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i może być stosowany do poprawy oksydacyjnych systemów obronnych oraz przeciwdziała cukrzycy. Czarny czosnek wykazuje korzystne działanie hepatoprotekcyjne, nefroprotekcyjne, hipolipidemiczne i przeciwdziała otyłości, bez efektów
hipoglikemicznych.
Czarny czosnek jest bardzo atrakcyjny ze względu na jego wartość odżywczą – ma wysoką wartość energetyczną i niską kaloryczność. Głównymi składnikami czarnego czosnku są: aminokwasy i
ich pochodne, związki siarkoorganiczne, sacharydy i ich pochodne, lipidy i ich pochodne i inne.
Biologiczne działania czarnego czosnku pochodzą z jego obfitości w składniki bioaktywne, w tym związki fenolowe,
organiczne związki siarki, alkaloidy β-karboliny i melanoidyny.