Risotto z kurczakiem i prawdziwkami
Składniki:
200 g ryżu arborio
pierś z kurczaka
1 l bulionu
50 ml białego
wina
5 prawdziwków
cebula
3 ząbki czarnego czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
starty parmezan
sól, pieprz, sos sojowy
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka
pokrój w drobną kostkę i przysmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem soli
Dodaj posiekaną cebulę, prawdziwki i czarny czosnek.
Dodaj ryż
i wlej białe wino - poczekaj aż odparuje.
Dodaj chochle bulionu, a gdy zostanie wchłonięty przez ryż dodaj kolejną itd.
Gdy ryż będzie prawie gotowy
(po ok. 15 min) dodaj natkę pietruszki, dopraw do i gotuj kilka minut.
Podawaj z parmezanem.
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 25MIN
Włoskie Trattore z indykiem
Składniki:
pierś z indyka
makaron - Trattore
4 suszone pomidory w zalewie oliwnej
ser
pleśniowy typu Camembert
główka czarnego czosnku
oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj
makaron
Pierś z indyka pokrój na plastry, podsmaż na oliwie z oliwek z posiekanym czarnym czosnkiem i suszonymi pomidorami.
Gdy pierś
się zrumieni dodaj na patelnię makaron i wymieszj.
Podawaj z serem pleśniowym typu Camembert lub Blue.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 20MIN
Składniki:
500g mięsa wołowego
400g ziemniaków
300g pieczarek
100
ml czerwonego wina
1,5 l bulionu
2 duże czerwone papryki
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 główka czarnego czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
Przyprawy:
2 liście laurowe, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz (opcjonalnie jeszcze jedna łyżeczka papryki ostrej).
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso pokrój w średniej wielkości kostkę i duś na rozgrzanym oleju.
2. Na patelnię dodaj cebulę, pieczarki i czarny czosnek, a następnie słodką i wędzoną
paprykę. Smaż kilka minut a następnie dodaj czerwone wino.
3. Przełóż całość do większego garnka, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, pokrojoną paprykę, ziele angielskie, liście
laurowe, koncentrat pomidorowy i bulion.
5. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, następnie gotuj około 30 min (aż ziemniaki będą miękkie)
7.
Przed podaniem wyjmij pietruszkę, a marchew pokrój na plastry.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 20MIN
Białe kiełbaski po śląsku
Składniki:
5 białych kiełbas parzonych
4 cebule
2 szklanki piwa
3 ząbki czarnego czosnku
3 łyżki musztardy francuskiej
pęczek kolendry
Sposób przyrządzenia:
Cebule posiekaj i wyłóż część cebuli na dno naczynia żaroodpornego,
ułóż kiełbaski na cebuli i posyp cebulą.
Wymieszja piwo, musztardę i posiekany czarny czosnek. Przygotowaną zalewę wlej do naczynia z kiełbasą.
Piecz
w 200C przez 30 minut.
Przed podaniem udekoruj danie posiekaną kolendrą.
PORCJA DLA 3 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 40MIN