Guacamole z czarnym czosnkiem
Składniki:
1 duże dojrzałe awokado
świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki
pół małej czerwonej cebuli –
posiekanej w drobną kosteczkę
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 główka czarnego czosnku
szczypta soli
jedno jajko
4 grzanki
Sposób przyrządzenia:
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść
go widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól, oliwę z oliwek i rozgniecione w prasce 4 ząbki czarnego czosnku, wymieszać.
Usmażyć jajko sadzone posypując posiekanym
czarnym czosnkiem, lub wysuszonym i zmielonym.
Podawać na grzankach.
PORCJA DLA 4 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 30MIN
Tosty z łososiem wędzonym i czarnym czosnkiem
Składniki:
Wędzony łosoś
Ser pleśniowy typu Camembert
4 kromki białego pieczywa
Pesto:
-
25 g świeżych liści bazylii
- 3 ząbki czarnego czosnku
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki nasion dyni
- 10 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Składniki na pesto utrzeć w moździerzu, bądź blenderem. Pod koniec ucierania dodać sól morską i pieprz.
Łososia ułożyć na pieczywie, następnie pokrojony w plastry ser Camembert.
Pesto i całość wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na wierzch położyć pastę.
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 20MIN
Składniki:
200g rukoli
Pierś z kurczaka
2 ząbki czarnego czosnku
2
pomidory
ser feta
sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, zioła wg uznania
Sposób przyrządzenia:
Uduś
kurczaka na oliwie z oliwek i przyprawami. Ostudź.
Pomidora i ser feta pokrój w kostkę, a ząbki czarnego czosnku posiekaj.
Na talerzu
ułóż rukolę, dodaj pomidory, ser, czarny czosnek, a wszystko dopraw pozostałymi składnikami.
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 15MIN
Składniki:
300 g kalmar krążków
1/3 kostki masła
pół główki czarnego czosnku
0,5
szklanki białego wina
chilli, sól, pieprz
szczypiorek czosnkowywinie
Sposób przyrządzenia:
Kalmary
umyj i osusz.
Rozpuść na patelni masło
Podsmaż kalmary, z posiekanym drobno czarnym czosnkiem i wlej wino. Duś aż alkohol wyparuje.
Przypraw do smaku i oprósz szczypiorkiem czosnkowym.
Podawaj z grzankami.
PORCJA DLA 2 OSób
CZAS PRZYGOTOWANIA 25MIN